Eigenrichting de enige oplossing tegen benzinediefstal en eetpiraterij?

2445140058_1a8afa0fe6_oSoms zie je het nog, bloemetjes of potjes vers gemaakte aardbeienjam langs de kant van de weg, meestal bij een boerderij. Je stopt wat kleingeld in een (leeg!) potje en je neemt de bloemetjes of het potje jam mee. Een nostalgisch overblijfsel uit een cultuur waar dit mogelijk was.

Ik heb nog nergens krantenkoppen gezien met: “Jampiraat gezocht” of “Bloemetjesdief teistert de Bollenstreek”. Wel lees ik regelmatig artikelen over gefrustreerde pomphouders of restauranteigenaren die geen andere uitweg zien dan via sociale media voor eigen rechter te spelen. Zo ook de eigenaar van De Rechtbank, wat natuurlijk een hilarische woordspeling tot gevolg heeft als je uitgerekend als eetpiraat daar je slag slaat. Ik heb helaas nog geen nieuwsblog gezien die het aandurfde om de kop “De Rechtbank speelt voor eigen rechter” te gebruiken, al had het prima gekund in dit geval. Geen Stijl zinspeelt er in de vrije tekst al wel op.

Laten we wel zijn, het is natuurlijk als pomphouder of restauranthouder zeer frustrerend als je wordt bestolen en het Nederlandse rechtssysteem werpt alleen maar barrières op om hier actie op te ondernemen. Juridisch is er nou eenmaal verschil tussen diefstal en flessentrekkerij, wat direct tot gevolg heeft dat het niet zo eenvoudig is om er strafrechtelijke actie op te ondernemen. Ik begrijp het heel goed dat deze ondernemers hun toevlucht zoeken tot sociale media om te redden wat er te redden valt en potentiële daders af te schrikken. In deze nieuwsuitzending van Omroep Gelderland met social media expert Jan Willem Alphenaar wordt echter uitgelegd wat de gevolgen hiervan kunnen zijn.

omroepgld

Maar het kan ook heel anders! Ik ga er niet vanuit dat De Rechtbank zichzelf graag wil vergelijken met McDonalds, Burgerking of het afhaalrestaurant schuin tegenover, maar misschien is het weleens goed voor de horeca om naar het cruciale verschil te kijken waarom zij geen last hebben van eetpiraten. In die andere restaurants betaal je vooraf. Stel: het restaurant waar je gezellig een hapje gaat eten heeft op elke tafel een subtiel in het meubilair weggewerkte paslezer waar je gedurende je avond je pinpas in stopt. Op het moment dat je iets bestelt hoef je alleen even op Ja te drukken en je bestelling wordt meteen afgeschreven. Wanneer je klaar bent met eten en je hebt je bakkie koffie op, druk je nog even op de optie ‘fooi’, zodat je je tevredenheid over het eten kunt uiten. Vervolgens hoef je niet een halfuur lang de aandacht van de bediening te zoeken om je rekening te ontvangen, maar kun je weg wanneer je weg wilt. Het zou met stip mijn favoriete restaurant zijn om te gaan eten!

In 2008 en 2010 was ik op motorvakantie in Amerika. Naast het feit dat je daar in restaurants doorgaans ook vooraf betaalt, is het daar heel normaal om bij een benzinepomp eerst naar binnen te lopen en een bedrag of je creditcard achter te laten voordat de pomphouder de pomp openstelt om te tanken. En als je 20 dollar neerlegt, dan stopt de pomp ook bij 20 dollar. Ideaal, je kunt meteen je helm weer opdoen en wegrijden! Waarom een dergelijk systeem in Nederland nog niet is ingevoerd is voor mij een raadsel, alhoewel ik het bange vermoeden heb dat commercie het wint van veiligheid. De meeste pomphouders verdienen meer aan de dropjes en de kauwgum dan aan de benzine heb ik me weleens laten vertellen. En als je niet meer naar binnen gaat na het tanken, dan word je niet verleid om je glucosegehalte op te peppen.

Beste pomphouders, zou het niet een optie zijn om hier eens een prijsvraag tegenaan te werpen? Bijvoorbeeld een jaar lang gratis tanken voor degene die het beste idee heeft om benzinediefstal tegen te gaan zonder dat de snoepverkoop daaronder te lijden heeft? Een oud gezegde luidt immers: “Voorkomen is beter dan genezen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s