Twitter maakt geotweets anoniemer, maar er zit een addertje onder het gras

Hoewel Twitter bekendstaat als een bedrijf dat zorgvuldig omgaat met jouw privacy, staat dat in schril contrast met hoe eenvoudig persoonlijke gegevens kunnen worden gefilterd uit jouw openbaar Twittergedrag. Daar ben je echter zelf bij, dus als je daar een klein beetje op let dan is er geen man overboord. De privacy-instelling van Twitter is daarnaast heel transparant, je twittert openbaar of met een slotje. De Nederlandse jeugd is wat dat betreft zeer privacy-bewust: 48% twittert achter een slotje. Verder is slechts 3% van de Nederlandse tweets voorzien van geolocatie. In de VS is dat een kleine 30%.

Tot voor kort was het zeer eenvoudig om van tweets met geolocatie de exacte GPS-coördinaten op een kaart te laten tonen. Eén klik was genoeg om, als je vanuit je huis twitterde, je exacte huisadres te achterhalen. Sinds een week of drie is dat echter niet meer mogelijk. Twitter toont tegenwoordig alleen nog maar de globale herkomst van een tweet.

geo

Hoewel dus slechts een minderheid met geolocatie twittert, zijn locatietweets voor bijvoorbeeld journalisten van groot belang. De globale herkomst van een tweet is niet specifiek genoeg als je bijvoorbeeld op zoek bent naar ooggetuigen van een incident. In dit filmpje (vanaf 01:15) toon ik nog hoe eenvoudig het voorheen was om de herkomst van een geotweet te achterhalen:


Dat achterhalen met één klik is dus niet meer mogelijk via Twitter.com. Ook niet via Tweetdeck trouwens. Als voorbeeld heb ik met de tool ‘Please Don’t Stalk Me’ een tweet met parasol geplaatst met GPS-coördinaten van het strand van Zandvoort:

 

Van de GPS-gegevens heeft Twitter een link gemaakt (niet klikbaar in de geëmbedde versie), met een zoekopdracht naar tweets uit de omgeving van gemeente Zandvoort. Ofwel: de omgeving die hier onder tussen de rode stippellijnen is te zien.

omgeving-tweets-zandvoortDat is, op zijn zachtst gezegd, iets minder specifiek dan de GPS-coördinaten van de tweet op de kaart zoals dat voorheen kon. Deze wijziging van Twitter verandert overigens niets aan de informatie die Twitter heeft van een tweet. Deze informatie is nog steeds beschikbaar, want als ik de voorbeeldtweet open in de Twitter-app Tweetings zie ik precies waar deze is verzonden:

tweetingsOok Hootsuite biedt de exacte verzendlocatie, al wordt dat wel piepklein in beeld gebracht. Klik hiervoor op het locatie-icoontje. Vervolgens krijg je een klein Google Maps venstertje te zien waarop je kunt inzoomen tot op straatniveau:

locatie-testtweetHet gebruiken van een app op je smartphone, of het opzoeken van een bepaalde tweet via Hootsuite, is wellicht iets te omslachtig om dat nou echt gebruiksvriendelijk te noemen. Het mooiste zou zijn om de URL van de tweet op te geven bij een online dienst en dan vervolgens direct de specifieke locatie te zien. Bijvoorbeeld zoals het achterhalen van de fysieke locatie van een IP-adres.

Helaas ken ik nog geen voorbeeld van een website die deze informatie op eenvoudige wijze biedt, maar met één van onderstaande alternatieven kom je al een heel eind zonder iets te hoeven installeren of een ander apparaat te gebruiken.

Op Twittermania is door Herman Couwenbergh al eens de tool GeoSocialFootprint besproken. Deze tool werkt nog steeds en wanneer ik op zoek ga naar mijn specifieke Zandvoortse geotweet toont deze tool net als Tweetings en Hootsuite direct de exacte locatie:

geo-social-footprintEen andere tool, die feitelijk precies hetzelfde werkt, is Ready Or Not. Die doet ook prima zijn werk:

ready-or-not-testtweetZelf proberen? Zie http://app.teachingprivacy.com/. Zoeken doe je net als bij GeoSocialFootprint op gebruikersnaam.

De wijziging op Twitter.com is voor zover ik kan beoordelen stilletjes doorgevoerd. Voor de meesten een prima wijziging denk ik. Zowel vanuit privacy-oogpunt als vanuit de gedachte om het eenvoudiger te maken om tweets uit een bepaalde geografische omgeving te bundelen. Voor journalisten is het wat lastiger om de exacte verzendlocatie te achterhalen, maar met een beetje goede wil is dat nog steeds mogelijk. Dat is ook meteen het addertje onder het gras: Het lijkt erop dat je privacy meer is gewaarborgd nu Twitter de coördinaten van je tweet verbergt. Degene die echter iets meer dan gemiddelde moeite doet, kan nog steeds tot op de meter nauwkeurig je locatie achterhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s