Je Facebook-erfgenaam aanwijzen, zo werkt het!

Dit blog is ook gepubliceerd op de website van Digitale Nazorg [link] —

Groot nieuws in mijn tijdlijn: “Facebook laat gebruikers ‘erfgenaam’ voor account kiezen” Hoewel Facebook wat aan populariteit heeft ingeboet vanwege, laten we zeggen: vrijpostig privacybeleid, geldt voor Facebook: “You can’t live with it, can’t live without it.” Maar Facebook kan wel doorleven zonder jou, en dat is nou juist waarom ik deze stap van Facebook wel kan waarderen: je kunt daar zelf nu regie in nemen. Maar hoe werkt het dan precies en wat doet Facebook daar vervolgens mee? Daar wil ik in dit blog even nader op inzoomen.

legacy_featured

Wat kan je Facebook-erfgenaam bij overlijden?
Degene die jij wilt aanwijzen als erfgenaam moet een profiel hebben op Facebook. Als jij bij wijze van spreken je ouders zou willen aanwijzen en zij hebben geen Facebook-profiel, dan gaat dat dus niet lukken. Maar laten we ervan uitgaan dat jij en degene die je zou willen aanwijzen beiden deel uitmaken van de groep van 9,4 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers. Dan kunnen we verder.

Op het moment dat ik dit schrijf heb ik zelf nog geen toegang tot de genoemde optie, maar ik kan me baseren op wat Facebook er zelf over schrijft in hun nieuwsartikel van 12 februari. Je Facebook-erfgenaam krijgt geen volledige toegang tot je profiel van Facebook, maar is wel in staat om:

  • Een bericht te ‘pinnen’ aan de bovenkant van je tijdlijn (bijvoorbeeld een in memoriambericht).
  • Nieuwe vriendschapsverzoeken te accepteren of wijzigen.
  • Je profielfoto te wijzigen.

Ook is het mogelijk dat je Facebook-erfgenaam (als je daar expliciet toestemming voor geeft) een archief kan downloaden met foto’s, berichten en profielinformatie. Je erfgenaam krijgt géén toegang tot je privéberichten en kan via deze manier niet inloggen ‘als jou’. Overigens kun je ook aangeven dat je erfgenaam kan verzoeken je hele profiel offline te halen.

profielpagina

Instellen (en inlichten!) van je Facebook-erfgenaam
De optie om een Facebook erfgenaam aan te wijzen komt onderaan bij je beveiligingsinstellingen te staan [directe link]. Na het kiezen van de erfgenaam, kun je aangeven of hij/zij toestemming krijgt om een archief van je te downloaden (geen privéberichten). Vervolgens krijg je de gelegenheid om je erfgenaam in kennis te stellen van de belangrijke rol die je hem/haar toebedeelt:

AanwijzenEn dat is het eigenlijk. Uiteraard hoopt niemand dat er ooit gebruik van gemaakt gaat worden, maar we weten twee dingen zeker in het leven. We betalen allemaal belasting en.. Juist ja. En als het dan ooit zover komt, dan is de volgende stap aan je erfgenaam. Hoe werkt dát dan? Nou dat werkt zo:

Overlijden doorgeven aan Facebook
Als jouw geliefde is overleden, kun je dat aan Facebook doorgeven via een ‘Memorialization Request‘. Degene die is aangewezen als erfgenaam, krijgt dan vervolgens de mogelijkheden die hierboven zijn beschreven.

request

Digitale Nazorg
Mocht het jou overkomen dat jouw geliefde een online profiel op Facebook of elders heeft achtergelaten en je zou wel wat hulp kunnen gebruiken? Dan hoef je niet per se alles zelf met Facebook en andere online diensten te regelen. Gelukkig kun je dan namelijk een beroep doen op de professionals van Digitale Nazorg.

digitalenazorg

Bron: http://newsroom.fb.com/news/2015/02/adding-a-legacy-contact/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s