Toertocht Overijssel, “The Road of Perfection”

img1298362183

Terwijl onze clubgenoten in Frankrijk worstelden met tegenslagen, was het voor ons op zondag 1 mei 2011 feest. Mijn feestje begon samen met de Noord-Hollandse cluppers stipt om 08:30 uur. Ik had me tegen beter weten in voorgenomen om Lex eens te verrassen en zelfs nog op tijd te zijn voor de koffie bij hem thuis, maar de traagheid van mijn ochtendritueel had wederom tot gevolg dat mijn matties al met ronkende motor klaarstonden op mijn moment van arriveren. Mijn vrouw de schuld geven van het (te) laat komen is wat ongeloofwaardig geworden, aangezien zij haar deelname aan toertochten wegens zwangerschap even op pauze heeft gezet.

img1298363064Hup, meteen richting verzamelpunt Noord-Holland langs de A1 dan maar! Een beetje chilly, maar gelukkig was ik daar op gekleed. Dit in tegenstelling kennelijk tot enkele anderen zoals o.a. Nitra-M en RensDem die met trillende pootjes en met de handjes diep in de broekzakken probeerden zoveel als mogelijk zonnestralen op hun leren kleding op te vangen voor dat ene graadje warmte extra. Zoals te doen gebruikelijk ging Jos ons vervolgens voor richting Markelo, waar wij uiteindelijk met z’n 116-en samen zouden komen. Het zonnetje scheen al pittig en de lucht deed me denken aan de tropisch blauwe luchten die ik vorig jaar vanaf het luxe zadel van een Harley zo’n 2½ week in Californië heb mogen aanschouwen.

Iets verlaat, vlak voor 11:30 uur, vertrok de stoet letterlijk dwars door de Achterhoek (de buurtschap!). Een weelde van groene bomen, prachtige boerderijen en leuke weggetjes gleed onder ons door terwijl de stoet met 116 motorrijders op een rustig tempootje van 30 tot 70 kilometer per uur vooruit schreed. Dit alles vergezeld van frisse lentegeuren die door de langdurige droogte eerder nog roken alsof we inmiddels in midden juli waren beland. De temperatuur begon rond het middaguur zelfs op te lopen tot rond een aangename 18 graden Celsius. Veel perfecter kunnen de omstandigheden voor een toertochtje niet zijn wat mij betreft.

img1298364505Aan de Rijssenseweg in Ambt Delden (schaam je niet, ik had er ook nog nooit van gehoord) reden we het erf van een alleraardigst boerderijtje op. Hoewel het ondergoed nog aan de lijn hing te drogen, bleek mij achteraf op het forum dat dit geen verrassingsaanval was, maar een vooropgezet plan om even op bezoek te gaan bij een clublid dat kennelijk niet van arren moede Intruder is gaan rijden. Ik bedoel, 116 Intruders op je erf en dan nog ruimte genoeg over, probeer dat maar eens op een gemiddeld Randstaderfje!

Vervolgens reden we motorrijderslepeltjelepeltje (baksteensgewijs dus) via bospaadjes met kinderkopjes en hier en daar een stukje provinciale weg naar ons lunchpunt. Onderweg viel mij op hoe gedisciplineerd onze voorrijdster Marian elke keer even wachtte totdat vanuit de sliert een kruispunt of uitrit daadwerkelijk werd afgezet, of er nou verkeer aankwam of niet. Eén keer werd even vergeten een weggetje van rechts af te zetten, wat resulteerde in een boze Tukker die vond dat hij voorrang had. Dat klopte ook wel, maar ik verdenk hem ervan dat hij het toch al niet zo op motorrijders had en het ons eigenlijk niet gunde dat wij een middagje plezier aan het maken waren. Alle andere passanten gunden ons dat gelukkig wel, wat zoals altijd regelmatig te zien was aan vrolijk zwaaiende kinderen en breeduit glimlachende (groot)ouders.

img1298365629

Ook de paardjes in de weilanden renden weer vrolijk rond bij het horen van al die gemotoriseerde stalen rossen. Althans, dat vrolijke maak ik ervan. Aan die zenuwachtig omhoogstaande paardenstaartjes te zien resoneren de open pijpen precies op hun angstfrequentie. Nouja, gelukkig duurt het maar zo’n 5 minuten en dan is die hele stoet alweer voorbij. Dat vergeven die paardjes ons wel. Hoop ik.. De, wat mij betreft mooiste toertocht van de IOCH de afgelopen twee jaar, eindigde rond de klok van 16:30 uur bij een snackbarretje in Boekelo, waar de ijsmachine vervolgens zijn aankoopbedrag binnen een halfuur terugverdiende.

img1273620806

Omdat Jos eens een keertje niet Haantje de voorste wilde zijn bij de rit huiswaarts, kreeg ik het verzoek dat op me te nemen. Na een seintje van Lex dat we konden vertrekken nam ik de uitdaging als voorrijder aan. Bij het eerste benzinestation bleek dat wij NH-clupper Fred in de kou hadden laten staan, maar gelukkig moest hij dezelfde kant op dus kwam hij ons vanzelf weer tegen. En in plaats van verwijten te maken, trakteerde hij ons allemaal op een gehaktstaaf. Achteraf begint het besef te komen dat dat kennelijk symbool heeft gestaan voor ‘de dikke vinger’ naar de hele groep. Ja sorry, beetje laat van begrip. Al met al was deze IOCH-toertocht Overijssel 2011 een regelrechte ‘Road of Perfection’!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s